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PHILADELPHIA BAR ASSOCIATION 
COMMITTEE ON PROFESSIONAL GUIDANCE 
OPINION 2012-3 
(August 2012) 
 
Inquirer states that in May 2011, he was suspended from the practice of law for three 
years, retroactive to May 2009.  Inquirer does not state the basis of the suspension, nor 
does he state whether he has been reciprocally suspended by the federal courts, both 
factors which may be relevant to this analysis.  As reciprocal suspension would be the 
usual course, for purposes of this opinion the Committee will assume that this has oc-
curred. 
 
Inquirer states that he would like to work in the field of Social Security Disability law as a 
“non-attorney representative at the administrative level to assist claimants in obtaining 
benefits.”  He states that “practice before the Social Security Administration is an admin-
istrative practice, and claimants may be represented by “non-attorney advocates.”  In-
quirer prefaces his specific inquiries with:  “Assuming the suspension on [sic] my ability 
to practice law in the Commonwealth has been completed and assuming after full dis-
closure to the Social Security Administration of all facts, that the Social Security Admin-
istration would allow me to practice as a ‘non-attorney representative;” and asks for ad-
vice or guidance concerning ethical issues he believes he faces: 
 

1. [If I work] in a solo office with a secretary, where I would clearly 
designate that the scope of services is limited to representation as a non-
attorney advocate of claimants seeking benefits at the administrative hear-
ing level [and] assuming that I could advise claimants that I was a gradu-
ate of an accredited law school, but not licensed as an attorney in the 
Commonwealth of Pennsylvania or any other jurisdiction, and that ser-
vices are limited in scope, what ethical problems are present? 

  
2. What ethical problems exist if I were to be employed by another 

attorney or law firm to provide services limited to representation of claim-
ants as a non-attorney representative? 

  
3. What ethical problems are present in the scenario where I might 

be an employee in a company with no attorneys that provides services to 
claimants seeking social security benefits? 

 
To address inquirer’s questions, it is necessary to look at both the Pennsylvania Rules 
of Professional Conduct (“RPC”), which are rules of ethics, and the Pennsylvania Rules 
of Disciplinary Enforcement (“Pa.R.D.E” or “Enforcement Rules”), which are procedural 
but also in part constitute substantive law. Under the Enforcement Rules, violation of 
either set of rules is grounds for discipline.  Pa.R.D.E. 203(b)(1) and (3).   

 
RPC 5.5(a) provides that “A lawyer shall not practice law in a jurisdiction in violation of 
the regulation of the legal profession in that jurisdiction….”  The definition of “practicing 
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law” is not included in either the RPC or the Pa.R.D.E., and, therefore, much of inquir-
er’s inquiry is a legal issue addressed by substantive case law in the state and federal 
courts, which is beyond the scope of this Committee’s charge.  However, RPC 5.5 goes 
on to identify further limitations on such activity: 

 
(b)  A lawyer who is not admitted to practice in this jurisdiction shall not: 
 (1)  except as authorized by these Rules … or other law, establish 
an office or other systematic and continuous presence in this jurisdiction 
for the practice of law; or 
 (2)  hold out to the public or otherwise represent that the lawyer is 
admitted to practice law in this jurisdiction. 
 

The remainder of Rule 5.5 states permissible activities for “a lawyer admitted in another 
United States jurisdiction, and not disbarred or suspended from practice in any ju-
risdiction.” [Emphasis added]  As inquirer does not fall within this definition, these rules 
do not provide him with any safe harbor for any activities which may be deemed the 
practice of law. 
 
Also relevant is RPC 7.1, which states that “a lawyer shall not make a false or mislead-
ing communication about the lawyer or the lawyer’s services.” (see discussion below) 
 
Inquirer is limited in his post-suspension ability to engage in law-related activities not 
only by RPC 5.5 but also by the Enforcement Rules.  In this regard, inquirer’s assump-
tion that the expiration of the period of suspension stated in the Supreme Court Order, 
“completes the suspension on the respondent-attorney’s ability to practice law,” is incor-
rect.  Under Pa.R.D.E. 218  the period of suspension stated in the Court’s Order merely 
defines the date on which a suspended attorney is eligible to be reinstated, if he com-
plies with all of the terms of the suspension, meets all of his obligations to the Pennsyl-
vania Lawyers Fund for Client Security, and successfully prosecutes a reinstatement 
petition.   Accordingly, the fact that the three year period of inquirer’s suspension has 
elapsed means only that he is eligible to be reinstated, not that the suspension of his 
“ability to practice law has been completed” and thus has no relevance to the inquiry.  
Inquirer remains a “formerly admitted attorney,” as defined by Pa.R.D.E. 102(a), and is 
governed by all rules applicable to that status. 
 
The question of what a formerly admitted attorney in Pennsylvania may do with respect 
to the practice of law is governed by Pa.R.D.E. 217(j), which states: 

 
A formerly admitted attorney may not engage in any form of law-related 
activities in this Commonwealth except in accordance with the following 
requirements:  

 
(1) All law-related activities of the formerly admitted attorney shall 

be conducted under the supervision of a member in good standing of the 
Bar of this Commonwealth who shall be responsible for ensuring that the 
formerly admitted attorney complies with the requirements of this subdivi-
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sion (j).  If the formerly admitted attorney is engaged by a law firm or other 
organization providing legal services, whether by employment or other re-
lationship, an attorney of the firm or organization shall be designated by 
the firm or organization as the supervising attorney for purposes of this 
subdivision.  

 
(2) For purposes of this subdivision (j), the only law-related activi-

ties that may be conducted by a formerly admitted attorney are the follow-
ing:  

(i) legal work of a preparatory nature, such as legal research, 
assembly of data and other necessary information, and drafting of 
transactional documents, pleadings, briefs, and other similar docu-
ments;  

(ii) direct communication with the client or third parties to the 
extent permitted by paragraph (3); and  

(iii) accompanying a member in good standing of the Bar of 
this Commonwealth to a deposition or other discovery matter or to 
a meeting regarding a matter that is not currently in litigation, for the 
limited purpose of providing clerical assistance to the member in 
good standing who appears as the representative of the client.  
 
(3) A formerly admitted attorney may have direct communication 

with a client or third party regarding a matter being handled by the attor-
ney, organization or firm for which the formerly admitted attorney works 
only if the communication is limited to ministerial matters such as schedul-
ing, billing, updates, confirmation of receipt or sending of correspondence 
and messages.  The formerly admitted attorney shall clearly indicate in 
any such communication that he or she is a legal assistant and identify the 
supervising attorney.  
  
 (4) Without limiting the other restrictions in this subdivision (j), a 
formerly admitted attorney is specifically prohibited from engaging in any 
of the following activities:  

 
(i) performing any law-related activity for a law firm, organiza-

tion or lawyer if the formerly admitted attorney was associated with 
that law firm, organization or lawyer on or after the date on which 
the acts which resulted in the disbarment or suspension occurred, 
through and including the effective date of disbarment or suspen-
sion;  

(ii) performing any law-related services from an office that is 
not staffed by a supervising attorney on a full time basis;  

(iii) performing any law-related services for any client who in 
the past was represented by the formerly admitted attorney;  

(iv) representing himself or herself as a lawyer or person of 
similar status;  
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(v) having any contact with clients either in person, by tele-
phone, or in writing, except as provided in paragraph (3);  

(vi) rendering legal consultation or advice to a client;  
(vii) appearing on behalf of a client in any hearing or proceed-

ing or before any judicial officer, arbitrator, mediator, court, public 
agency, referee, magistrate, hearing officer or any other adjudica-
tive person or body;  

(viii) appearing as a representative of the client at a deposi-
tion or other discovery matter;  

(ix) negotiating or transacting any matter for or on behalf of a 
client with third parties or having any contact with third parties re-
garding such a negotiation or transaction;  

(x) receiving, disbursing or otherwise handling client funds.  
 

The Note to that rule makes clear that there is a difference between formerly admitted 
attorneys and others who may engage in law-related activities:   

 
Subdivision (j) is addressed only to the special circumstance of formerly 
admitted attorneys engaging in law-related activities and should not be 
read more broadly to define the permissible activities that may be con-
ducted by a paralegal, law clerk, investigator, etc. who is not a formerly 
admitted attorney.   
 

See, also, Sperry v. Florida, 373 U.S. 379 (1963). 
 

Should a formerly admitted attorney engage in activities which are believed to violate 
Rule 217, Office of Disciplinary Counsel may pursue further disciplinary sanctions, insti-
tute contempt proceedings, and/or oppose reinstatement if sought by the formerly ad-
mitted attorney.  See Pa.R.D.E. 203(b)(3), 208.  The limitations established by that rule 
are discussed in Matter of Perrone, 587 Pa. 388; 899 A.2d 1108; 2006 Pa. LEXIS 1005 
(2006): 
 

It is therefore clear that subsection (j) sets forth a global prohibition on the 
performance of all law-related activities unless they comply with the re-
quirements of the rule, regardless of whether they are performed as an in-
dependent contractor or otherwise.  Similarly, subsection  (j)(4)(ii), states, 
“[w]ithout limiting the other restrictions in this subdivision (j)(4), a formerly 
admitted attorney is specifically prohibited from engaging in any of the fol-
lowing activities:  . . . (ii) performing any law-related services from an 
office that is not staffed, on a full time basis, by a supervising attor-
ney.”  Pa.R.D.E. 217(j)(4)(ii) (emphasis added).  Thus, the plain language 
of the rule establishes that subsection (j)(4) applies to all law-related ser-
vices performed by formerly admitted attorneys, regardless of the manner 
by which they are performed. 
 

However, case law suggests that there are instances in which a formerly admitted attor-
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ney may engage in law-related activities if that attorney is a member in good standing of 
a federal forum, based upon principles of federal supremacy.  See, e.g., Surrick v. Killi-
on, 2005 U.S. Dist. LEXIS 6755 (2005) and 449 F.3d 520 (3d Cir. 2006).   In re Arora, 
No. 19 DB 2000 (2003), cited by inquirer, involved an attorney who was suspended 
from practice by the INS due to submitting false documentation, reciprocally suspended 
from the bar in Pennsylvania, and then reinstated as an attorney before the INS; she 
was practicing before the INS and was petitioning for reinstatement in the Common-
wealth.  The opinion does not address whether she violated Rule 217.  Reinstatement 
was granted.  The applicability of those facts to inquirer’s proposed conduct is a ques-
tion of law which is beyond the scope of this committee’s authority and is left to inquir-
er’s analysis, although it is suggested that inquirer consider whether admission to prac-
tice as an attorney before a federal administrative agency is analogous to permission to 
act as a non-attorney.  Inquirer is also encouraged to review Office of Disciplinary 
Counsel v. Frank J. Marcone, 579 Pa. 1; 855 A.2d 654; 2004 Pa. LEXIS 1865 (2003). 
  
Inquirer notes that it appears that Rule 217 “would prohibit an unlicensed formerly sus-
pended attorney from appearing as a non-attorney advocate in front of the Social Secu-
rity Administration.”  Inquirer’s reading of the rule is correct.  Apparently in view of these 
limitations on his ability to act as an attorney, inquirer asks us to assume that, “after full 
disclosure to the Social Security Administration of all facts,” the Social Security Admin-
istration would allow him to practice as a “non-attorney representative.”  One of the diffi-
culties with this assumption is that the procedure for becoming either an attorney or 
non-attorney representative of a claimant appears to require that one have a client who 
designates the attorney or non-attorney as his representative. See 
http://www.ssa.gov/online/ssa-1696.pdf.  If this is the case, in order to obtain leave to 
act as a non-attorney representative, the inquirer would have to engage in activities 
which are precluded to him by Rule 217, such as having direct client contact and ren-
dering legal consultation, practicing in a solo office, and representing himself as a law-
yer or person of similar status, in order to secure such leave.  The prohibitions of 
Pa.R.D.E. 217 against client contact, rendering legal advice, appearing on behalf of a 
client, would exist regardless of the context in which inquirer practiced, as posited in his 
various scenarios. 
 
Additionally, although inquirer assumes that he could advise claimants that he was a 
graduate of an accredited law school, but not licensed as an attorney in the Common-
wealth of Pennsylvania or any other jurisdiction, that conduct would violate Rule 
217(j)(4)(iv).  Because of the likelihood of confusion to a lay person as to the difference 
between a law school graduate and a licensed lawyer, such representations would vio-
late RPC 7.1, which prohibits a lawyer from making a false or misleading communica-
tion about the lawyer’s services, and 8.4(c), prohibiting conduct which involves misrep-
resentation or dishonesty.   
 
The Social Security Act, 42 U.S.C. §406(a)(1), “Representation of Claimants,”  can be 
read to suggest that a suspended attorney would be subject to disqualification proceed-
ings should he attempt to represent a claimant as either an attorney or a non-attorney 
representative; it states, in relevant part: 
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The Commissioner of Social Security may prescribe rules and regulations 
governing the recognition of agents or other persons, other than attorneys 
as hereinafter provided, representing claimants before the Commissioner 
of Social Security, and may require of such agents or other persons, be-
fore being recognized as representatives of claimants that they shall show 
that they are of good character and in good repute, possessed of the nec-
essary qualifications to enable them to render such claimants valuable 
service, and otherwise competent to advise and assist such claimants in 
the presentation of their cases.  An attorney in good standing who is ad-
mitted to practice before the highest court of the State … of his residence 
or before the Supreme Court of the United States or the inferior Federal 
courts, shall be entitled to represent claimants before the Commissioner of 
Social Security.  Notwithstanding the preceding sentences, the Com-
missioner, after due notice and opportunity for hearing, (A) may re-
fuse to recognize as a representative, and may disqualify a repre-
sentative already recognized, any attorney who has been disbarred 
or suspended from any court or bar to which he or she was previous-
ly admitted to practice or who has been disqualified from participat-
ing in or appearing before any Federal program or agency, and (B) 
may refuse to recognize, and may disqualify, as a non-attorney rep-
resentative any attorney who has been disbarred or suspended from 
any court or bar to which he or she was previously admitted to prac-
tice.  ….  The Commissioner of Social Security may, after due notice and 
opportunity for hearing, suspend or prohibit from further practice before 
the Commissioner any such person, agent, or attorney who refuses to 
comply with the Commissioner’s rules and regulations or who violates any 
provision of this section for which a penalty is prescribed.  (Emphasis 
added.) 
  

The regulations governing representation also appear to undermine inquirer’s premise 
that he might be treated like any other lay representative.  20 CFR §404.1705.  “Who 
may be your representative,” makes a clear distinction between an attorney, who must 
be in good standing, and “person other than attorney.”  However, neither may be ap-
pointed if (3) “prohibited by any law from acting as a representative.”  Enforcement Rule 
217 is law which prohibits a suspended attorney from engaging in the duties of a repre-
sentative, whether as an attorney or as a “person other than an attorney.”  If the inquirer 
were to attempt to represent individuals, he would be subject to proceedings of suspen-
sion or disqualification under 20 CFR §404.1745, ”Violations of our requirements, rules, 
or standards,” which states: 
 

When we have evidence that a representative fails to meet our qualifica-
tion requirements or has violated the rules governing dealings with us, we 
may begin proceedings to suspend or disqualify that individual from acting 
in a representational capacity before us. We may file charges seeking 
such sanctions when we have evidence that a representative: 
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(a)   Does not meet the qualifying requirements described in 
§404.1705;… 

(d)  Has been, by reason of misconduct, disbarred or suspended 
from any bar or court to which he or she was previously ad-
mitted to practice (see § 404.1770(a)). 

 
The only ground under §404.1755 for withdrawing charges against a representative un-
der these circumstances is proof of reinstatement and a determination of the probability 
that the individual would conduct himself properly in the future.   
 
If, despite the foregoing, the inquirer believes that he can qualify or avoid disqualifica-
tion as a non-attorney representative, in order to avoid violation of Rule 217, he must do 
so by some procedure which does not involve representation of a client.  In the event 
that he is successful, he may be in a position to argue that the Supremacy Clause per-
mits him to perform the functions of that role.  However, in doing so he must take into 
consideration the likelihood that the disciplinary system will view this conduct as an ef-
fort to circumvent the rules promulgated by the Supreme Court. 
 

CAVEAT: The foregoing opinion is advisory only and is based upon the facts set forth 
above. The opinion is not binding upon the Disciplinary Board of the Supreme Court of 
Pennsylvania or any other Court. It carries only such weight as an appropriate reviewing 
authority may choose to give it.  

  


